Предлагат Валя Балканска за „Златен век“

MyRodopi 1.7k 

Общинските съветници от коалиция „Новото време“ и КРОС в Смолян внесоха предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев за удостояване на народната певица Валя Балканска с отличието „Златен век“ – огърлие и звезда, съобщи Коста Начев, председател на групата съветници и инициатор на идеята. Той посочи, че предложението им е певицата да получи наградата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българската култура по повод Деня на народните будители през 2024 година.

Аргументите на общинските съветници са, че Валя Балканска десетилетия наред разнася славата и красотата на родопската песен по света. „Чрез нея духът на магичната ни планина стигна космически измерения, а името ѝ стана синоним на родопския фолклор“, казват те.

Песента „Излел е Дельо хайдутин“ в нейно изпълнение е повод за национална гордост“, допълни Начев. В писмото съветниците от КРОС уточняват още, че през 1977 г. песента „Излел е Дельо хайдутин“ е записана на позлатена плоча и лети на американските космически апарати „Вояджър“ заедно с творби на Бах, Моцарт и Бетховен.

„Валя Балканска е един доказал себе си творец с енергичен дух, а името ѝ е пример за подражание на младите хора, които имат дарба и желание да вървят по пътя на певческото изкуство“, пишат още общинските съветници.

- РЕКЛАМА -

Валя Младенова Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в маха Лъгът край смолянското село Арда. Кариерата й започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“. От 1961 г. участва без прекъсване на всички Роженски събори.

По повод нейната 60-та годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. През 2003 г. получава наградата „Нестинарка“ на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. С Указ Nº 970 на Държавния съвет на Народна Република България е наградена със: „Заслужил артист“, с орден „Кирил и Методий“ -III-та степен, с юбилеен медал „1300 години България“, сребърен плакет от Берлин, почетни значки и други отличия.

Етикети:
Източник:БТА
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -