ПУ в Смолян с нова специалност

MyRodopi 1.5k 

Филиалът на Пловдивския университет в Смолян разкрива нова специалност, съобщи за БТА директорът проф. д.ф.н. Елена Николова. Тя посочи, че на 25 март Академичният съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” е утвърдил разкриването на нова специалност във филиала в Смолян – „Биология и английски език“, която е акредитирана в Биологическия факултет с висока оценка от Националната агенция по оценяване и акредитация.

„Разкриването на тази специалност в Смолян е обусловено от дългогодишните традиции на Филиала в подготовката на педагогически специалисти за нуждите на нашия регион, както и от нарастващия интерес към добро владеене на английски език в природните науки. Това поражда и необходимостта от нов тип специалисти, съчетаващи добра теоретична и практическа подготовка в две основни области на познанието – биология и английски език“, каза още проф. Николова.

Успешно завършилите специалността получават професионална квалификация учител по биология и по английски език.

Това е шестата хибридна специалност в педагогическото направление наред с „Български език и английски език“, „Български език и история”, „История и география”, „Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт” и „Математика, информатика и информационни технологии”.

- РЕКЛАМА -

От няколко години във Филиала е въведен онлайн прием на кандидатстудентски документи, което улеснява кандидатите. Приемът за учебната 2024/2025 г. стартира на 1 април. На официалния сайт и на фейсбук страницата на филиала са представени осемте специалности.

За новата учебна година може да се кандидатства с оценка от матурата или от конкурсен изпит, като балообразуваща е по-високата оценка. Очаква се тази година всички специалности държавна поръчка да бъдат освободени от такси.

„Кандидат-студентите, които изберат Филиал – Смолян, са добре дошли. Уверявам ги, че ще бъдат обгрижвани от преподавателите така, както в големия университет е невъзможно да се случи. Ще получат същата подготовка – и теоретична, и практическа, каквато ще получат и в университета-майка“, посочи още директорът на Филиала проф. д.ф.н. Елена Николова.

 

Етикети:
Източник:БТА
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Голяма радост в Цалапица

В Цалапица отвори врати детска ясла. Лентата прерязаха кмета на селото Ивайло Данаилов и кмета на "Родопи" Павел Михайлов. Менчето…

Касата на Кабелната в Марково не работи

На 29.04.2024 (петък) касата на кабелната ТВ в Марково няма да работи .

Колектори I и III в Марково готови до ноември

Изграждането на главните колектори I и III на канализацията в Марково върви по график, констатира днес кметицата Десислава Терзиева в…

Куче акита нахапа мъж в Белащица

Куче от породата акита е нахапало човек в Белащица, алармира в мрежата Теодор Читаков. Според него кучето е домашно, но…

Екскурзовод благодари на община Лъки

Ивайло Мирчев, екскурзовод, благодари сърдечно за перфектното обслужване, което е получил в община Лъки. Ето поста му в социалната мрежа:…

- РЕКЛАМА -