Рекорд по нитрати в зеленчуците!

ИЗСЛЕДВАНЕ НА „ТЕЛЕГРАФ“ ПОКАЗА: Рекорд по нитрати в зеленчуците!

Рекордно съдържание на нитрати в зеленчуците през тази година установи изследване, поръчано от „Телеграф“. От 16 тествани продукта само четири са чисти от нитрати, показа проучването, направено от д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Пикови стойности на замърсяване са отчетени при спанака, тиквичките и репичките.

За сравнение, миналата година половината от пробите са били с наличие на нитрати, тоест от 15 само 7 са били замърсени, а през 2022 г. съотношението на нитратните зеленчуци е 7 към 16 от зеленчуците.

Както предишните години, така и през тази в проучването са включени салати, лук, репи, чесън, тиквички, спанак, салата айсберг и краставици. Зеленчуците са закупени от специализиран обект за продажба на плодове и зеленчуци, от столичен магазин и от борса. Поводът за проучването са предстоящите великденски празници, когато на трапезата традиционно присъства зелената салата и спанакът. Те са сезонни и са най-евтините на пазара.

Норма

За допустимите количества нитрати в зеленчуците има европейски регламент. Според него в оранжерийното производство не трябва да превишават 4000 милиграма на килограм. За салата от типа айсберг прагът е 2500 милиграма на килограм, а за спанака – 3500 милиграма на килограм. Тези стойности са валидни от 1 април. Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото количество за ден е до 500 мг.

- РЕКЛАМА -

Не купувайте марули със сухи и загнили листа

Хубаво е при избора на салати да се избягват тези с гнили участъци в основата, както и засъхнали листа, заяви д-р Сергей Иванов. Това е индикатор, че зеленчукът е престоял дълго време в складовете, което е предпоставка за развитие на бактерии, които могат да предизвикат сериозни здравословни усложнения. При избора на зеленчуци за трапезата е по-добре да се плати повече, отколкото да се прави компромис с качеството. В момента в търговската мрежа цената на салатите е от 90 ст. до 1,50 лв. за брой, а червената е по 2,20 лв. Пресният лук върви от 0,50 до 1,20 лв. за брой. Репичките са между 1,20 и 150 лева за връзка. За повечето от зеленчуците търговци обявяват, че са българско производство. Само родните краставици са кът по пазарите, а повечето, които се предлагат, са гръцки.

Продават ленти и уреди за тестване на зарзавата

Тест ленти за определяне на наличието на нитрати в зеленчуците и плодовете се продават свободно онлайн и в агроаптеки. Цената на опаковка от 100 броя е около 75 лв. Върху флакона, в който са лентите, пък има шаблон с цветовете и приблизително количество съдържание на нитратите според оцветяването. За да се установи дали в даден зеленчук има нитрати, трябва да се изстиска капка от сока върху маркирани участъци на лентата. Има и специални уреди за тестване на зеленчуците, като след поставянето на пробната игла на монитор се изписва количеството на замърсяването. Цената му е 240 лева, но се продава и на изплащане, като месечната вноска е 12 лв.

Със съкращения

Етикети:
Сподели
3 Коментара

Последни

Храбрино, втора вилна зона

Да попитам живущите в нашата вилна зона в Храбрино, според Вас този знак отразява ли правилно пътната обстановка с оглед…

Табелки с „вълшебни фрази“ и къщи за книги кацнаха в Куклен

По случай 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската…

Тейлър Суифт пее в църква

Именно църковни служби с музика на известната американска певица водят младите в църквата в Хайделберг. Миксът от музика на живо,…

Ариел Уинтър харесва пухкавите си…

…  форми и не вижда нищо лошо да публикува в Инстаграм снимки на фигурата си, но най-вече на дупето си.…

Епистоларен кеч в групата „Граждани от с. Първенец“

Епистоларен кеч в мрежата между кметицата на село Първенец Ренета Плевнелиева и кмета на община "Родопи" Павел Михайлов се разигра…

- РЕКЛАМА -