Сабрутев печели дело срещу скъпи такси в Смолян

MyRodopi 1.4k 

Административният съд отмени приетите от Общинския съвет (ОбС) в Смолян промени в Наредбата за местните такси и цени на услугите, съобщи адвокат Елена Радева – общински съветник от групата „Нашият Смолян“.

Лидерът на „Нашия Смолян“ и кандидат за кмет Николай Сабрутев разказа цялата сага на страницата си във фейсбук.

Радева пък посочи, че е оспорено решението, с което е прието изменение и допълнение на Наредба №2 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Смолян, взето от ОбС на 21 декември 2023 година.

Делото беше заведено от жители на Смолян, част от екипа на листата „Нашият град“ на последните местни избори.

- РЕКЛАМА -

„Съдът изцяло уважи подадената жалба, като прие, че измененията в Наредбата за местните такси и цени на услуги са приети без мотиви, без реално и ефективно обсъждане и без да бъдат запознати общинските съветници, при липса на каквато и да е финансова обосновка“, каза адв. Радева.

От съдебното решение, публикувано на сайта на Административен съд – Смолян, става известно, че оспорените разпоредби се отнасят до драстичното увеличение на такси, сред които – за ползване на контейнер „Бобър“, за издаване на скици, за издаване на визи за проектиране, за удостоверение за наличие или липса на претенции за възстановяване на собствеността върху недвижими имоти, за идентичност на урегулиран поземлен имот.

Според изменението на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти сумата за ползване на един контейнер „Бобър“ годишно се увеличава от 4500 на 5384,81 лева. С около 40 процента е прието да се увеличат и таксите за издаване на скици за недвижими имоти. Променя се срокът за издаване на виза за проектиране от 14 на 30 дни, а цената се повишава от 30 на 60 лв. за обикновената поръчка и от 60 на 120 лв. за бърза услуга.

Със сто процента се увеличават и таксите за удостоверение за наличие или липса на претенции, за идентичност и за нанасяне на новоизградени сгради, за административен адрес на поземлени имоти. А такси за удостоверения за търпимост, се променят с над 200 процента – от 30 на 100 лв. за обикновена услуга, и от 60 на 200 лв. за бърза услуга.

Адвокат Радева добави, че по време на делото е станало ясно, че причината за увеличение на таксата за ползване на контейнери тип „Бобър“ годишно е подписаният на 17 октомври 2023г. договор с „Еко – титан груп“ АД, според който стойността за обезвреждане на тон битов отпадък е в размер на 54 лв. без ДДС, или 64,80 лв. с ДДС, и при анализ на себестойността на един съд „Бобър“ за сметосъбиране, дължим по Закона за управление на отпадъците, се формира стойност от 5384, 81 лв., като тази стойност следва да се плаща от всички, подали заявление –декларация по образец.

Съдът установява, че тези мотиви не са част от докладните, внесени по въпроса в Общински съвет – Смолян, и с решението приема, че не са спазени изискванията проектът на наредбата да бъде публикуван заедно с мотивите, съответно с доклада и предварителна оценка на въздействието.

„Решението на съда е показателно как се взимат решенията в Общински съвет – Смолян, и как на сляпо гласува мнозинството от ГЕРБ, ДПС и общинските съветници на Кирил Асенов, начело с кандидата за кмет и председател на Общинския съвет Димитър Кацаров. Когато не се чуват разумните аргументи в Общинския съвет, ние твърдо заявяваме, че ще атакуваме всеки акт, който нарушава правата на гражданите“, коментира адв. Елена Радева.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Домашни бонбони Рафаело

Възпроизвеждат точно вкуса на познатата марка. Нежни, деликатни... С малко продукти и набързо! Продукти: 400 мл кондензирано мляко 200 грама…

Случва се…

Интересно влиза ли в застраховката, застрахователно събитие с щета в резултат от  среща със слон?!?

Из записки от българската Промяна…

Кирил Петков: Значи отиваш при Корнелия и и казваш, че колите, пътищата са твои, тя там… Ние знаем. Асен Василев:…

Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община…

Само 2% от учителите дават свобода на избор

Едва 2% от българските учители уверено дават избори на учениците си в класната стая и възможност да управляват собственото си…

- РЕКЛАМА -