Смърт заради хранителни добавки с червен дрожден ориз

Венцислав Христов 1.4k 

Японската фармацевтична компания „Кобаяши Фармасютикъл“ съобщи за най-малко 26 случая на хоспитализация сред хора, които са приемали хранителни добавки, съдържащи червен дрожден ориз /beni koji/.

По-късно се изясни за два смъртни случая и повече от 100 хоспитализации са свързани с препарата. Това доведе до нарастваща здравна тревога в Япония, заради хранителни добавки, предназначени за понижаване на холестерола, съобщиха от правителството.

Властите провеждат разследване, след като японският производител на лекарства „Кобаяши Фармасютикъл“ изтегли таблетките, продавани без рецепта, след оплаквания от клиенти, свързани с бъбреците.

Компанията е изтеглила три марки хранителни добавки и два други продукта – които съдържат съставка, наречена червен дрожден ориз.

- РЕКЛАМА -

Медицинските изследвания описват червения дрожди ориз като алтернатива на статините за понижаване на високия холестерол, но също така предупреждават за риск от увреждане на органите в зависимост от химическия му състав.

„Общият брой на предполагаемите смъртни случаи (вече) е два“, а „106 случая на потенциално свързани с тях хоспитализации също станаха известни“, заяви пред репортери говорителят на правителството Йошимаса Хаяши.

На борсите акциите на Kobayashi Pharmaceutical Co Ltd очаквано се сринаха досега с над 20%.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -