Светилището на Асклепий – най-голямото у нас

MyRodopi 1.8k 
Светилището на Асклепий е най-голямото известно към момента извънградско светилище в тракийските земи.
Култовият център възникнал към края на I или в самото начало на II в. и съществувал интензивно до времето на Теодосий I, когато е бил насилствено разрушен и опожарен.
Той е разположен на малко терасовидно изравнено пространство по средата на северния склон на Родопите при село Баткун, сега квартал на с. Паталеница, което е на 15 км. от гр. Пазарджик.
Самото място е със силен наклон на северозапад. В околността има голям брой минерални извори, до един от които е изградено самото светилище.
На повърхността личат следи от зидове, които са силно пострадали от иманярски изкопи и трудно може да се проследи планировката им. По- лесно се забелязват през есента, когато зеленината е вече загинала.
Светилището всъщност е било квадратна зала с размери 19х19 метра. Ломен камък и тухли са били използвани за изграждането на стените. Три от тях са с дебелина 1.1 м, а една от тях (североизточната) е с дебелина 0. 90 м.
Залата е имала дървен покрив, който се опирал на стените и евентуално на вътрешни дървени подпори. В така направената зала се е намирал и свещен извор, известен като свещен извор на Асклепий.
Теренът на светилището е разделен на две тераси между които се намирала подпорна стена.
Светилището е споменато още преди Освобождението от Стефан Захариев, а през 1939 г. Димитър Цончев и Константин Христович обстойно изследват светилището.
При археологическите разкопки са намерени 2 вида олтари – кръгли и правоъгълни,42 оброчни плочки на тракийския Херос, статуетки, жертвеник, много монети.
На светилището са открити и паметници с изображения на Асклепий, Хигия и Телесфор, както и фрагменти от статуетки/4 бр./ на Тракийския конник.
Към групата на монументалната пластика се отнася и една глава на статуя на Асклепий.
Многобройните находки от светилището са оброчните плочки. Най-ранните от тях са от края на ІІ – началото на ІІІ в. сл.н.е.
Археолозите в самия храм са открили кости от различни животни – овце, биволи и елени, вероятно принесени в жертва на бог Асклепий.
Почитаният в светилището Асклепий носел местния тракийски епитет Земидренски.
,,Богът-лечител” е бил представян като възрастен мъж с дълга коса и брада, прав в анфас с обичайният му атрибут – тояга, около която се увива змия.
В няколко случая той е бил изобразяван седнал на трон. Хигия във всички случаи е била изобразявана – права, в анфас , облечена в дълъг препасан хитон, в лявата си ръка държи патера, а около дясната е увита змия. Телесфор е бил представян с типичния си ямурлук с качулка.
Светилището в древността е било посещавано от поклонници от стратегиите Астика и Селетика, което се вижда от посвещенията оставени на олтарите. Има оставено посвещение и от стратег с името Котис, както и направено от стратега Дизала – син на Котис и хората около брат му Роймос, датирано по времето на някое от консулствата на император Траян.
Археологическите находки от светилището се съхраняват в Пловдивския и Пазарджишкия музей.
Иванка Дончева
ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ ПРИ БАТКУН
journals.uni-vt.bg › getarticle
РИМ Пазарджик
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Петдесетница е

Днес отбелязваме Петдесетница – Рожденият ден на Христовата църква или Ден на Света троица. Един от най-великите християнски празници, утвърдил…

Вампирката Аня Тейлър-Джой е тайно…

… омъжена близо две години за най-добрия си, по думите й, приятел – музиканта Малкълм Макрей. Това се случва на…

Джун Палмър е един от най-известните голи…

… модели в Англия през 60-те години на миналия век. Родена през 1940 в Лондон, започва кариерата си като топлес…

Линдзи Уагнър освен актриса е и писател

Линдзи Уагнер е американска актриса, носителка на награда Еми през 1977 г. за телевизионния сериал „Бионична жена“. Има и две номинации за Златен…

Кейт Буш първа ползва трио „Българка“…

… в края на 80-те години на миналия век и става първата западна музикантка, интегрирала българска народна музика в песните…

- РЕКЛАМА -