Заплаха за НАТО. Путин ще опита да пренапише границите в Балтийско море

Венцислав Христов 652 

Руските власти решиха едностранно да променят морските граници на страната с Литва и Финландия в Балтийско море.

Докато воюва с Украйна, Русия продължава да заплашва пряко страните от НАТО, преди всичко балтийските страни. Така медиите забелязаха на уебсайта на руското правителство проект, показващ намеренията на Руската федерация да обяви част от акваторията в източната част на Финския залив, както и в близост до градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининград, регион, като неговите вътрешни морски води. За да направят това, те искаха да променят географските координати на точките, които определят позицията на базовите линии, от които се измерва ширината на териториалното море на Руската федерация, както и прилежащата зона край брега и островите . Сега законопроектът, който привлече вниманието, вече не е на сайта на правителството. Но в уеб архива остава копие от описанието на проекта, който руското министерство на отбраната предложи за разглеждане

Какво искат да променят?

На границата с Финландия Русия искаше да коригира координатите в района на островите Яхи, Зомерс, Холанд, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд, както и близо до северния входен нос на река Нарва, следва от приложение към решението на кабинета.

- РЕКЛАМА -

На границата с Литва, зоната на Куршската коса в Гданския залив, районите на нос Таран, носът южно от нос Таран, както и Балтийската коса бяха подложени на преглед.

Сегашните географски координати, установени с постановление на Съвета на министрите на СССР от 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта.

Документът за преразглеждане на границата се появи почти едновременно с началото на ученията по използване на тактическо ядрено оръжие.Министерството на отбраната на Русия съобщи, че са извършили пускове в Южния военен окръг с участието на комплекси „Искандер“ и самолети, въоръжени с ракети „Кинжал“.

Западна реакция

Литовското министерство на външните работи заяви, че подобни действия на Русия се разглеждат като съзнателна, умишлена, ескалираща провокация, насочена към сплашване на съседните страни и техните общества.

„Това е още едно доказателство, че агресивната и ревизионистка политика на Русия представлява заплаха за сигурността на съседните държави и цяла Европа“, се казва в съобщението.

Според министерството в сряда руски представител ще бъде поканен в МВнР за подробни обяснения и отговорът на Литва ще бъде съгласуван с партньорите.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Затварят пътя Брестовица – Златитрап

Отсечката ще остане затворена за движение само днес, заради авариен ремонт. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от Агенция "Пътна инфраструктура".…

Пловдивски полицай дърпа 3 локомотива в Златитрап

Най-силният българин - пловдивският полицай Мариян Димитров, ще се опита да постави нов рекорд като издърпа три закачени един за…

Милошев на среща с екскурзоводите

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя…

Ароматен домашен студен чай с праскови

Необходими продукти: 200 г захар 5 зрели праскови, 4 нарязани на парчета, а последната - на резени за сервиране 4…

Спортен празник в Куклен на новото игрище

Със спортен празник и футбол на малки врати в Куклен откриват модерно спортно игрище днес от 17:30 ч. С демонстрация…

- РЕКЛАМА -