Безплатен скрининг за туберкулоза в Смолян

MyRodopi 755 
За втори път тази година в цялата страна ще се проведе „Седмица на отворените врати“, която ще даде възможност за достъп до здравни услуги, включващи безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, без значение от здравноосигурителният им статус.
Скринингът предвижда попълване на анкетна карта за преценка на риска от туберкулоза, при нужда – рентгенография на бял дроб, кожен туберкулинов тест с проба Манту, микробиологично изследване на храчка.
Прегледите ще се извършват всеки ден периода 24 -28 юни 2024 г. между 8,00 и 15,30 часа, в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян , над Инфекциозно отделение.
Въпреки забележителния напредък, постигнат в борбата срещу туберкулозата, страните в Европейския регион на СЗО все още са изправени пред различни предизвикателства при постигането на целта за прекратяване на епидемията от туберкулоза.
По данни на СЗО през 2022 г. приблизително общо 10.6 милиона души в световен мащаб са се разболели от туберкулоза, което се равнява на 133 случая на 100 000 души от населението. 1.3 милиона са смъртните случай и този брой е почти до нивото от 2019 г.
В Европейският регион на СЗО приблизително 229 000 са новите и рецидивиращи случаи на туберкулоза, еквивалентно на средна стойност честота от 25 случая на 100 000 души от населението. Това представлява около 2,2% от общата тежест на туберкулозата в света.
Заболеваемостта от туберкулоза в България за 2023 г. е 13.5 на 100 000 население, а регистрираните лица с туберкулоза са 881, доколкото през 2022 г. техният брой е 792. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е по-голям от този на жените.
Заболеваемостта в Смолянска област в последните 10 години е трайно под средната за страната, без съществена динамика. През 2013г. тя е била 17 на 100 000 население, а през 2023 г. -15 на 100 000.
Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. Но туберкулозата е лечима и предотвратима. При своевременно откриване и правилно лечение, болестта може да се излекува напълно.
В България диагностиката, лечението и профилактиката на заболяването са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява, както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

„Родопи“ се побратими с Барчелона Поцо ди Гото

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на италианската община Барчелона Поцо ди Гото адв.…

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

- РЕКЛАМА -