Туроператорите не могат да ограничават рекламациите

MyRodopi 1.2k 

Сключването на писмен договор и издаване на ваучери е задължително

Има обстоятелства, които потребителите сами не биха могли да установят при избора на организатор на пакетно пътуване, което планират. Затова съвместните проверки на различни контролни органи са добро начинание и дават възможност на всяка институция, от гледна точка на своите правомощия, да провери налични и легитимни ли са задължителните условия, лицензи и удостоверения за осъществяване на дейността, договори с контрагентите, документи за провеждането на конкретно организирано туристическо пътуване и др.

 

Това коментира основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по повод започналите проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания на държавата и началото на активния летен сезон.

- РЕКЛАМА -

 

Руменова посочи, че сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. Тя даде пример със случаи, в които при възникнал проблем потребителите са били насочвани да изчакат завръщането си от екскурзията или почивката и едва тогава да съобщят официално за него. „Съгласно закона обаче, срокът за предявяване на рекламация за некачествена услуга е 14 дни от установяването на несъответствието. Така хората могат да го пропуснат и да не успеят да получат полагащата им се компенсация“, обясни експертът.

 

В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е имало опити от страна на представители на организатора да се ограничат начините за подаване на рекламация – само по телефона. По закон обаче потребителят има право да предяви рекламация по всички канали за комуникация с търговеца.

 

Други често срещани през годините нарушения са установените и при пилотните проверки – липса на удостоверение за извършване на туроператорска и/или турагентска дейност, несключване на договор за организираното пакетно пътуване, неиздаване на ваучери за предплатените услуги и др.

 

Затова Габриела Руменова препоръча хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма, да четат внимателно договора и при съмнение за повече права на оператора за сметка на техни да преговарят и едва след отстраняване на неравновесието да полагат подписа си, да изискват издаване на ваучери за предплатените услуги, а при проблем да пазят всички доказателства и да предявят писмена рекламация.

 

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Украинците свалиха още един Су-25

Ден преди това военнослужещи от 110-а бригада вече свалиха един вражески самолет Су-25*, а днес отново се отличиха с точен…

Домашни бонбони Рафаело

Възпроизвеждат точно вкуса на познатата марка. Нежни, деликатни... С малко продукти и набързо! Продукти: 400 мл кондензирано мляко 200 грама…

Случва се…

Интересно влиза ли в застраховката, застрахователно събитие с щета в резултат от  среща със слон?!?

Из записки от българската Промяна…

Кирил Петков: Значи отиваш при Корнелия и и казваш, че колите, пътищата са твои, тя там… Ние знаем. Асен Василев:…

Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община…

- РЕКЛАМА -