„България в карти“ – в музея на Перущица

MyRodopi 1.6k  1 Коментар

Изложбата „ България в карти“ , съвместна на ТД ”Войвода Руси Славов” и ИМ Перущица пета по ред от експозиционния цикъл на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“, е посветена на 140 годишнината от рождението на Войводата Руси Славов и на всички отдали живота си в борбите и войните за Национално освобождение и обединение на България. Тя е и част от честванията на Мъртвия празник на Перущица, почитащ паметта на всички убити в героична Перущица по време на Априлското въстание от 1876 г.

Изложбата показва за първи път пред широката общественост административно- политически карти, собственост на пловдивското Тракийско дружество “Войвода Руси Славов”, с председател генерал-майор инж. Нонка Матова. Обединеният документален цикъл отразява измененията на Българската територия с динамиката на граничните линии, съгласно доминацията на Великите сили, по условията на сключени международни договори след войни и събития от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Това онагледява ясно процесите на борбата за национално освобождение на откъснатите земи, населени с българи и тяхното желание за свобода и обединение с Майка България.

Стремежът да се поправят несправедливите Решения на Берлинския конгрес (13 юли 1878), установил международните договорености след края на Освободителната Руско-турска война, оставил в европейските владения на Османската империя териториите на Македония и Одринско, които са населени преимуществено с българи, подбуждат българите да започнат своята борба за национално освобождение на откъснатите от независима България земи.

Национално-освободителното движение на българите против чуждото господство в тези територии прераства във въоръжени конфликти, ескалира и завършва с погроми над българското население пред погледа на управляващите власти. На разграбване са подложени домовете и магазините на българското население, осквернени и поругани са българските храмове и гробища. Обявено е извънредно военно положение, гранични провокации по установените граници, възраждане на напрежението по граничната линия, събитията отнели животите на хиляди невинни, довеждат до криза в българско-турските отношения.

- РЕКЛАМА -

В изложбата могат да бъдат видени не само карти, но и писмени източници и принадлежности, светски и духовни, които тракийските българи след Освобождението и след Берлинския договор (чиито клаузи оставят огромни български етнически територии извън пределите на независима България), ползват, или поръчват специално, за да поддържат жива българщината, родовата памет и вярата.

Представените карти и артефакти са безспорно доказателство за непрекъснатата връзка и все още живата памет за принадлежност към Тракийската етнографска група. Въпреки че с оформянето на националното етническо самосъзнание през периода на Възраждането започват да отмират областните групови самоназвания, те не губят значението си и остават като елемент от историческата памет. Тази памет отразява целенасочения интерес към издирването на автентичните събития от неговия пряк носител Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ – Пловдив.

В представената експозиция, чрез знанието за конкретните събития и личности, се поднасят пред погледа на широката общественост не само много неизвестни писмени документи и артефакти, но и усещането за принадлежност към групата на беломорските тракийци, към силното чувство за общност, справедливост и свобода, подбудило предците им да се включат в тайната част на организацията и хода на революционното движение в неосвободените земи.

По този начин се постига много по-нагледна история за случилото се /защото хората от тракийските дружества, с които сме заедно, допринасят за популяризирането ѝ/, за тяхната история, за техния род и предци, за ПЪТЯ на десетки хиляди други тракийски бежанци, прокудени окончателно от стародавното отечество в периода от 1913 година (Балканската война) до 1924 година, вследствие убийствените клаузи на Ньойския договор. Изложбата „ България в карти“ – пета съвместна на Тракийско Дружество ”Войвода Руси Славов” и Исторически музей Перущица, поднася нагледно различни години и времена – на неимоверни надежди, на страдания, на вулканично избухване на десетки хиляди хора, пролели кръвта си за една почти нищо незначеща днес дума – СВОБОДА.

Етикети:
Сподели
1 Коментар

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…