Изложба за Априлското въстание в Перущица

MyRodopi 1.6k 
Даново училище в Перущица кани на фотодокументална изложба „АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ – ПРЕЛЮДИЯ КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО“. Съставител на изложбата и автор на текста е Марио Шуптов, уредник в Историческия музей на Перущица.
Освобождението на Перущица се превръща в реалност, когато била преодоляна турската позиция при село Йоаким Груево, която обхващала големи височини, засилени с естествени прегради и прикрития. Тя била разположена по течение на река Кричим, недалеч от селото.
В началото русите я преценили като ариергардна, предназначена да прикрива общото турско отстъпление. Но едва излезли от Кричим руските войски видели противника построен в боен ред и готов за борба, което изключвало първоначалната информация за турски ариергард.
Боят започнал на 3-ти/15-ти януари 1878 г. в 8 часа сутринта по заповед на командващия ген. Павел Шувалов. Бойците преминали Кричимската река и изтласкали противника от селото със стремително нападение, а след това го отхвърлили и от съседните хълмове. Това било осъществено до късния следобед на същия ден.
Ликвидирането на последната турска позиция в тази част на Тракия ознаменува свободата на редица селца в подножието на Родопите и завинаги унищожава ненавистната османската власт.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Ромката Риана няма против мангана…

... в Брестовица. И на Барбадос водата същата.

Засаждане и грижи за мушкатото

Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в градината и летния оазис на балкона у дома. И за…

Доброволче от Храбрино даде пример на чичовците

Благодаря на всички доброволци, включили се в почистването на речното корито около чешмичката в Храбрино. Поздравления за най-малкия и трудолюбив…

Манганът в Брестовица тече по националните телевизии

Сдружение "Живот за Брестовица" и кметство Брестовица призовават жителите на селото да излязат на площада тазисряда в 7 сутринта, когато…

Футболист на „Гигант“ извади рамо преди мача с Марково

Още проблеми се струпаха на главата на старши треньора на Гигант (Съединение) Манол Георгиев преди мача със Сокол (Марково) тази…

- РЕКЛАМА -