ГЕРБ предлага Рая Назарян за председател на #50 НС

MyRodopi 59 

„Величие“ обяви Дамян Дамянов за „велик български поет“, „Възраждане“ цитира Вапцаров

ГЕРБ ще предложи Рая Назарян за председател на 50-ия парламент на тържествената сесия днес от 9 часа.

От гласуването на предложението зависи дали въобще преговорите за кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС ще продължат, коментира лидерът на коалицията Бойко Борисов.

ПП-ДБ и БСП обявиха, че няма да подкрепят Назарян за парламентарен шеф, но няма да издигат и свои кандидатури.

- РЕКЛАМА -

Очаква се „Възраждане“ да продължи с традицията си от предишните парламенти и да предложи свой председател.

Останалите три партии – ДПС, ИТН и „Величие“ не са обявили дали ще подкрепят Рая Назарян.

Президентът Румен Радев и вицепрезицентът Илияна Йотова, служебният премиер Димитър Главчев, посланици, представители на духовенството са сред официалните лица на церемонията.

След избор на председател трябва да бъдат избрани зам.-председателите на 50-ия парламент и евентуално да се съставят комисиите.

Рая Назар Назарян е по професия адвокат. Председател на Парламентарната комисия за противодействие на корупцията в 49-ия парламент.

Родена е на 16 септември 1985 г. във Варна. Неомъжена с едно дете.

От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.[3]

Народен представител от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в XLVIII Народно събрание; Заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията; член на Парламентарната комисия по правни въпроси. Избрана за Народен представител от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в XLIX Народно събрание. Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с ПП-ДБ, както и на преговорния екип за кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в 50-ия парламент.

Тържествената сесия бе открита от най-възрастния депутат – 73-годишният д-р Силви Кирилов от ИТН.

Той призова за връщане на здравия разум в парламента и категорично заяви, че той лично ще го направи.

Тома Биков очерта двата варианта пред новия парламент и бъдещия кабинет в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Първият е правителство на споделената отговорност с адекватна програма и пълен управленски мандат, с максимално широка подкрепа, без задкулисни договорки и подмяна на националните интереси с лични и тясно партийни амбиции.

Вторият вариант са нови предсрочни избори наесен, ако предложената формула бъде отхвърлена. Рисковете пред едни нови избори са далеч по-малки от едно политическо безотговорно управление, посочи Биков.

Йордан Цонев от ДПС посочи двете главни неща, които са чули от хората по време на предизборната кампания по места. Първото, според него, между политиците и обществото е издълбана пропаст. Второто – че хората не искат нови избори, а стабилност и решаване на техните проблеми, а те са – доходи, икономически растеж, сигурност на страната и бъдеще за хората.

Това става с излъчване на стабилно правителство и то с хоризонт от 4 години, каза Йордан Цонев в декларация от името на ДПС.

Той подчерта, че огромното мнозинство от българските граждани потвърждават евроатлантическия избор, включително негласувалите на парламентарните избори.

Неотклонно ще продължим да подкрепяме Украйна, защото това е ценностният избор за нас и за Европа, каза още Йордан Цонев.

Николай Денков от ПП-ДБ се оплака, че кабинетът му е бил саботиран и свален, за да могат ГЕРБ и ДПС да управляват сами. Той ги призова да поемат цялата отговорност за управлението на страната, а ПП-ДБ остават в опозиция.

Според Денков, кабинетът му паднал заради предстоящата смяна в регулаторите, която така и не станала.

Липсата на осъдени политици за корупция е резултат от неработещите прокуратура, антикорупционна комисия, Висшия съдебен съдет и още няколко институции, избори Денков.

Той обеща да бъде конструктивна проевропейска опозиция.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ завърши апокалиптичното си слово с Вапцаров: „Но в бурята ще бъдем пак със теб, народе мой, защото те обичахме“ и обеща борба по всякакъв начин включително, ако трябва „и да умрем“.

Атанас Зафиров от БСП предрече, че ако след няколко месеца отидем на нови избори тенденцията да гласуват малко над една трета от имащите право на глас, няма да се промени.

Според него БСП най-добре разбирала разрива между политици и избиратели и затова е тръгнала по пътя на вътрешната си промяна.

Той пък цитира Библията – БСП няма да е тази, която ще хвърля камъни в тази ситуация, но няма да е и участник в управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт, каза Зафиров.

Зафиров подчерта, че ще БСП откажат подкрепа на ГЕРБ, защото имало уязвима представителност на парламентарните политически сили.

Да, нужно е обединено около националните приоритети пробългарско правителство, с разумна сила, което да даде стабилно поведение в международен план, каза той. Правителство с достатъчен хоризонт, за да се стабилизират обществените отношения. Зафиров подчерта, че БСП ще е диалогична в това отношение.

Той пожела повече разум и реален диалог в това народно събрание.

Тошко Йорданов от ИТН отбеляза, че повечето от досегашните народни представители са били и в предишния парламент, и вместо да спазват положената клетва, са я нарушавало многократно, нарушавали са законите и Конституцията на България и затова „сме в това положение“.

Той се нарече ПП „партията на шарлатаните“ и ги обвини в изказвания далеч от здравия разум. Никой не може да бъде спасител, обединител и да говори от името на обществото. Никой не може да поставя ултиматуми на другите партии за каквото и да било. Никой няма 121 депутати, каза Йорданов.

Управление, основано на сглобки, не води до нищо добро и е по-добре да бъде свалено, отколкото да нанася вреда след вреда, каза Йорданов.

Според него, всички проблеми могат да се решат само от експертно правителство, което не е доминирано от една или друга партия.

Ако здравият разум пропусне и този парламент, тогава отново ще минем през чистилището на изборите, заключи Йорданов и пожела този път депутатите да си изпълнят клетвата.

Бившата депутатка от ИТН, сега от „Величие“, Виктория Василева излезе без програмна реч, защото тези речи не се изпълнявали.

Тя го удари на стихове от Дамян Дамянов, когото нарече „велик български поет“ – „Българийо, родино, майко моя…“ След което обяви, че „само от нас зависи дали ще бъдем „мръсници или герои“, както се казвало в стиха на Дамянов.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Продава панорамни парцели 6-800м2 под Белащица

кодг 61645. Парцели УПИ от 600-800м2, в микрорайон за 20 жилищни имота между Белащица и Марково. Парцелите ще са за…

Вилните зони на Храбрино – на сухо

Във вилните зони на Храбрино ту има, ту няма вода, лошото е, че няма никаква яснота кога и за колко…

Волейболистките ни до 18 – еврошампион!

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния…

4 общини събраха над 19 хил. лв. за мъж от Лъки

Над 19 хиляди лева събраха хора от четири родопски общини - Лъки, Чепеларе, Мадан и Златоград за лечението на Кадир…

Два дни младежки фест в Чепеларе

Заповядайте на "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ" на 3 и 4 август в Градския парк на Чепеларе. Младежкият двудневен фест ви…