Чепеларе посреща туристите си с нова екопътека

MyRodopi 1.3k 
Туристическа пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от Марин Господинов – директор на Музея на Родопския карст, гр. Чепеларе.
🏞Пътеката е финансирана по Програмата за развитие на туризма на Община Чепеларе за 2024 г. Основната цел е развитието на летния туризъм на територията на Община Чепеларе и к.к. Пампорово.
🚸 Маршрутът започва от разклона за стария път за с. Левочево, кръгов е и е с обща дължина около 9 км. Лек и приятен за разходки, както пеша, така и с колела или джип сафари. Преминава през няколко интересни и емблематични места за Родопа планина.
✅️Първата спирка е пещера „Сбирковата“, красива пещера със синтрови езера използвана в миналото за подземна лаборатория от пещерния клуб в гр. Чепеларе. Известна отдавна през 50-те години е била любимо място за екскурзии на летуващите в к.к. Пампорово.
✅️След нея пътеката се отправя към останки от старата граница на България, както и от по-скорошни военни структури (окопи, погреби, гранични камъни и др.) изградени на същите места.
✅️Продължавайки по маркираната пътека се стига до пещера „Топчето“ известна с легендарния Капитан Петко Войвода. Той скрива в нея бойното снаражение на командваната от него чета, включително и черешовото си топче.
✅️Излизайки на местността „Рожен“, посетителите на пътеката ще видят добилия популярност пилон Рожен. ✅️Продължавайки от ляво на постройката с кръглите прозорци по черния път, ще стигнат изворите на река Чепеларска (Чая). От там след около 20 мин. маршрутът завършва на изходна точка.
🔺️Маркировката е с червен цвят, тип стрелка. Поставени са информационни табла на обектите по маршрута.
Община Чепеларе пожелава на туристите, които ще обходят маршрута приятна разходка и много положителни емоции!
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Петдесетница е

Днес отбелязваме Петдесетница – Рожденият ден на Христовата църква или Ден на Света троица. Един от най-великите християнски празници, утвърдил…

Вампирката Аня Тейлър-Джой е тайно…

… омъжена близо две години за най-добрия си, по думите й, приятел – музиканта Малкълм Макрей. Това се случва на…

Джун Палмър е един от най-известните голи…

… модели в Англия през 60-те години на миналия век. Родена през 1940 в Лондон, започва кариерата си като топлес…

Линдзи Уагнър освен актриса е и писател

Линдзи Уагнер е американска актриса, носителка на награда Еми през 1977 г. за телевизионния сериал „Бионична жена“. Има и две номинации за Златен…

Кейт Буш първа ползва трио „Българка“…

… в края на 80-те години на миналия век и става първата западна музикантка, интегрирала българска народна музика в песните…

- РЕКЛАМА -