Село Орехово – кристален въздух и есенни багри

MyRodopi 842 

Разположено в западната част на Родопите, в община Чепеларе, живописното Орехово е сред най-предпочитаните за посещение родопски села. Намира се на 60 км югозападно от град Пловдив и на около 200 км от София.

В последните години селото развива активен селски и еко туризъм, като за посетителите са на разположение над 10 къщи за гости.

От селото тръгват множество пътеки за планински преходи в този дял на Родопите. Те водят до до пещери, водопади, скалния феномен Чудните мостове, както и до над 20 параклиса. Една от тях лъкатуши до първенеца в района – връх Голям Персенк (2191 м.).

Село Орехово е забележително с кристално чистия си въздух, тишината и планинската красота, които предлага на своите гости.

- РЕКЛАМА -

Смята се, че настоящото село е на близо 450 г. – за пръв път се споменава в източници през 1576 г. Първото българско училище е открито в селото през 1866 г.

В село Орехово живеят 143 души, показват данните от последното преброяване от края на 2021 година. Основният поминък на жителите е отглеждането на добитък, както и на горски плодове, орехи, пчеларство.

Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Ромката Риана няма против мангана…

... в Брестовица. И на Барбадос водата същата.

Засаждане и грижи за мушкатото

Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в градината и летния оазис на балкона у дома. И за…

Доброволче от Храбрино даде пример на чичовците

Благодаря на всички доброволци, включили се в почистването на речното корито около чешмичката в Храбрино. Поздравления за най-малкия и трудолюбив…

Манганът в Брестовица тече по националните телевизии

Сдружение "Живот за Брестовица" и кметство Брестовица призовават жителите на селото да излязат на площада тазисряда в 7 сутринта, когато…

Футболист на „Гигант“ извади рамо преди мача с Марково

Още проблеми се струпаха на главата на старши треньора на Гигант (Съединение) Манол Георгиев преди мача със Сокол (Марково) тази…

- РЕКЛАМА -
- Advertisement -