Как лунно затъмнение спаси живота на Колумб

MyRodopi 209 

Понякога човек наистина има късметлийски ден и за Христофор Колумб този ден настъпва на 29 февруари 1504 г.

Освен че е високосна година, на тази особена дата на карибското нощно небе се наблюдава пълно лунно затъмнение, което, както се твърди, позволява на известния мореплавател да измами местните да се отнасят към него и екипажа му като към кралски особи.

Според сведенията, които се приписват на сина на Колумб – Фердинанд, този подъл ход е извършен в момент, когато напрежението между мореплавателите и местното население аравак в Ямайка е било опасно. Тъй като от средата на 1503 г. Колумб и хората му са блокирани на острова заради нашествие на морски червеи, които изяждат корабите им, първоначално те са добре приети от местните жители, но след повече от половин година снабдяване на гостите им с храна, търпението и гостоприемството на араваките започва да се изчерпва.

Предполага се, че нещата се влошават, когато половината от екипажа се разбунтува и избухва бунт, в резултат на който някои араваци са убити, а други ограбени. Смята се, че Колумб, изправен пред перспективата за глад, тъй като запасите от допълнителна храна били задържани, измислил гениален план, за да спаси кожата си.

- РЕКЛАМА -

За негов късмет всички европейски моряци по онова време били снабдени с алманах, съдържащ астрономически таблици за периода 1475-1506 г. Документът, съставен от великия немски математик Йоханес Мюлер фон Кьонигсберг, известен още като Региомонтанус, предоставял важна информация за движението на слънцето, луната, планетите и звездите.

Един бърз поглед към алманаха в края на февруари 1504 г. подсказва на Колумб, че предстои пълно лунно затъмнение. Приближавайки се до вожда на араваките, Колумб казва, че неговият християнски бог се е разгневил от нежеланието на местните жители да нахранят гостите си и ще заличи пълната луна в знак на своето недоволство.

Легендата разказва, че когато лунното затъмнение настъпило в точното време, посочено от Колумб, паникьосаният аравак помолил за прошка и обещал да успокои християнския бог, като държи моряците добре нахранени. Историята разказва, че от този момент нататък Колумб и екипажът му не искали нищо, докато чакали спасителния кораб, който в крайна сметка пристигнал през юни 1504 г.

Всъщност е трудно да се установи историческата достоверност на тази легенда, макар да знаем, че на тази дата над Ямайка е имало пълно лунно затъмнение. Това известно астрономическо събитие, обикновено наричано “ затъмнението на Колумб“, е вдъхновило множество измислени епизоди, включително една случка в романа на Марк Твен „Янки от Кънектикът в двора на крал Артур“ от 1889 г., в която главният герой се измъква от изгаряне на клада, като предсказва слънчево затъмнение.

Тъй като на 8 април в Северна Америка ще има пълно слънчево затъмнение, този стар трик може да се окаже полезен за всеки, който се намира в смъртна опасност по това време.

Етикети:
Източник:Vesti.bg
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Домашни бонбони Рафаело

Възпроизвеждат точно вкуса на познатата марка. Нежни, деликатни... С малко продукти и набързо! Продукти: 400 мл кондензирано мляко 200 грама…

Случва се…

Интересно влиза ли в застраховката, застрахователно събитие с щета в резултат от  среща със слон?!?

Из записки от българската Промяна…

Кирил Петков: Значи отиваш при Корнелия и и казваш, че колите, пътищата са твои, тя там… Ние знаем. Асен Василев:…

Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община…

Само 2% от учителите дават свобода на избор

Едва 2% от българските учители уверено дават избори на учениците си в класната стая и възможност да управляват собственото си…

- РЕКЛАМА -