Показаха нов начин за борба с незаконното паркиране

MyRodopi 73 

Полицейското управление на Ню Йорк разполага с нова технология за справяне с нарушителите на паркирането: иновативно устройство, наречено Barnacle, просто затваря предното стъкло и блокира автомобила, докато глобата не бъде платена.

По този начин полицейското управление на споменатия мегаполис започна борбата с незаконното паркиране на автомобили, независимо от техния размер, вид и форма на собственост. Казват, че се оказа успешно, но има нюанси.

Както показва практиката на експерименталното внедряване, това е много по-ефективен инструмент от традиционното механично заключване на колелата. Сега тази технология се разпространява в други градове на САЩ. Експертите обаче смятат, че този успех на полицията е временен.

Новото устройство наподобява куфар. За да заключите колата, той се разгъва като книга и се поставя върху повърхността на предното стъкло. Операторът стартира заключващия механизъм и заключва устройството.

- РЕКЛАМА -

Трудно е да премахнете или отделите това устройство от стъклото, но няма нищо невъзможно – за всяко изобретение има майстори, които ще намерят решение. Новият блокер не прави изключение.

Никой няма да кара със затворено предно стъкло – гледката е практически блокирана. Жълтата пластмасова кутия не само спира гледката, но и предупреждава останалите шофьори, че паркирането на това място е забранено.

В разширен режим на работа устройството разполага с мотор и две вендузи, по една на всяка „страница“. Залепват за стъклото и се отделят от повърхността му само при отключване.

Операторът просто трябва да разгърне устройството в работен режим и да изчака двете гигантски вендузи да залепнат за стъклото с помощта на автономна помпа. Там те създават налягане от около 500 килограма, което се саморегулира. Според температурата на околната среда системата автоматично регулира налягането.

Докато конвенционалното устройство тип скоба за заключване на колелата отнема 3-4 минути, за да се инсталира на колело, Barnacle отнема само 20-30 секунди, за да се инсталира на предното стъкло.

Първо, това е по-безопасно и по-бързо. Второ, неговата иновативна технология е по-ефективна, позволявайки предаване на GPS данни за местоположение в реално време. Освен това, ако някой се опита да напусне с това устройство или да го изключи, полицията веднага получава сигнал.

Покритието от предното стъкло се отстранява с помощта на код за отключване. Шофьорите го получават, като се обадят на посочения телефонен номер или като влязат в сайта, чиито подробности и инструкции стъпка по стъпка са поставени на повърхността на устройството. Разбира се, отключването е възможно само след заплащане на глоба от $185.

Но тук, както и при блокировката на колелата, вече се разработват решения за самоотключване. Поне половин дузина съвети за механично изключване на устройството от стъклото вече обикалят мрежата. Така че твърдението, че отключването е възможно само след плащане на глоба и получаване на код, вече не е актуално.

Сега хакерите мислят как да унищожат и данните от чипа Barnacle. Експертите смятат, че скоро ще успеят. Автомобилните хакери вече декодират електронни ключалки за запалване на колите. Така че съвсем скоро ще се научат не само да премахват устройството от стъклото, но и да унищожават информацията от чипа на устройството.

Този чип причинява най-много проблеми в устройството Barnacle днес. С негова помощ полицаите проследяват всички движения чрез GPS и реагират на информация за плащане на глобата. Въпреки това, и това е въпрос на време, ще се намери изход, тъй като системата за защита на данните тук е по-проста от тази на банковата система.

Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Аманда Холдън е „Дупе на годината“

Актрисата и телевизионна водеща Аманда Холдън е носителка на британската награда „Дупе на годината“ за 2019, като изпревари водещите Холи…

Изабела Роселини – актрисата писател

Изабела Роселини /1952/ е дъщеря на голямата шведска актриса Ингрид Бергман и на италианския кинорежисьор Роберно Роселини. През 1976 г.…

Дакота Джонсън – детето-чудо на киното

Дакота Мауи Джонсън е родена на 4 октомври 1989 в Остин, Тексас, САЩ. Майка ѝ е Мелани Грифит – носителка…

Ветераните на Ботев и Локо в благотворителен мач

Организационен комитет, в състав: Павел Михайлов- кмет на Община „Родопи“, Десислава Терзиева- кмет на с. Марково и клубовете на ветераните…

Пилешки бутчета от Христо – последен, ТОП вариант!

Продукти: Пилешки бутчета - долни. Подправки: чубрица, лют червен пипер, черен пипер, кимион, майонеза, бира, соев сос, чесън /пресен или…

- РЕКЛАМА -