150 млн. допълнителна помощ за земеделци

MyRodopi 1.9k 

Със 150 млн. лв. държавата ще подкрепи производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя.

Средствата ще бъдат отпуснати в срок до 30 юни, до когато е удължена на европейско ниво помощта, свързана с войната в Украйна.

За целта ще бъдат преструктурирани средства от бюджета на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“.

Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

- РЕКЛАМА -

В разговора в Министерския съвет участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев,  заместник-министри от ведомството и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

Зърнопроизводителите, които са били на загуба през 2023 г., правителството също предлага да бъдат подпомогнати.

Загубите ще бъдат доказвани чрез годишните декларациите, които следва да се подадат в НАП до края на месец февруари.

Необходимите средства са осигурени от бюджета на земеделското министерство и няма да са за сметка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

Акад. Денков напомни също, че има възможности и за нисколихвени заеми – на стойност 30 милиона в бюджета на ДФ „Земеделие“.

По отношение на промените в законодателството, касаещо сектора, продължава съвместната работа на ресорното министерство с производителите.

От бранша настояват подготовката на промените в законодателството да бъде ускорена, защото тези промени се очакват от много години.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пиян от Куклен уби приятел по чашка в спор за шише

49-годишният Мариян Паскалев застава пред Окръжен съд Пловдив днес за убийство с особена жестокост на свой приятел по чашка и…

Мъж от Ягодово запали 8 фирмени коли

Мъж от Ягодово, запалил 8 автомобила, от които 7 фирмени, застава пред Окръжен съд Пловдив днес. Срещу подсъдимия Г. Ш.…

Търсят изход от кризата с кадри в туризма

В петък министър Евтим Милошев призова парламента да  гласува промяна в Закона за чужденците в Република България. Браншът даде светкавично…

10-те най-нездравословни мазни храни

През последните няколко десетилетия познанията ни за мазнините в храните се промениха. През 90-те години на миналия век смятахме, че…

Пухкав кекс със сладко и кисело мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ яйца - 1 бр. захар - 1 ч.ч. олио - 3/4 ч.ч. кисело мляко - 1 ч.ч. сода бикарбонат - 1 ч.л. брашно -…

- РЕКЛАМА -