Грипната ваканция – с ден по-рано

MyRodopi 7.3k 

С ден по-рано – от понеделник, 29 януари, се изтегля грипната ваканция за учениците в Пловдив и региона.

Това става по настояване на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Припомняме, че вчера бластният оперативен щаб прие решение за преминаване на онлайн обучение в цялата Пловдивска област от 30 януари до 5 февруари включително. Малко по-късно обаче по настояване на д-р Кунчев датата е изтеглена с ден по-рано и редовни занятия няма да има до 6 февруари.

Във връзка с увеличената заболеваемост, достигнала епидемични стойности от грип и ОРЗ на територията на област Пловдив, днес, 26.01.2024г. в Областна администрация Пловдив повторно заседаваха Областен оперативен щаб, действащ към Областния управител на област Пловдив и Областен оперативен щаб към РЗИ Пловдив.

- РЕКЛАМА -

На основание посочените на заседанието данни Щабът реши въведените нови временни противоепидемични мерки да влязат в сила от 30.01.2024 г. до 5.02.2024 г. (вкл.) , но по настояване на Главния държавен здравен инспектор на РБългария  доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев и Министерството на здравеопазването е издадена Заповед за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние  на учениците от област Пловдив за периода от 29.01.2024 г. до 05.01.2024 г. (включително). Удължават се въведените противоепидемични мерки на територията на област Пловдив срещу разпространението на грип и ОРЗ до 05.02.2024 г. (включително).

Заповедта е публично оповестена на интернет страницата на РЗИ Пловдив.

Директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева  представи общата картина на заболеваемостта в Пловдивска  област,  която към момента е следната:

„Заболеваемостта сред учениците и училищния персонал се следи от началото на обявяването на грипната епидемия, като тя към момента е нараснала и е достигнала  20.46%  сред учениците и 7.7% сред училищния персонал.

Тенденцията за заболяемост във възрастовите групи 5 – 14 години  продължава да нараства, като рязко се отчита завишаване на  заболяемостта на възрастовата група над 65 години, за разлика от предходната седмица, което дава основание да бъде удължена грипната епидемия.

През изминалата седмицата данните на РЗИ показваха обща заболяемост  от

  1. 02 болни на всеки 10 000. За периода от обявяването на грипната епидемия до днес данните сочат нарастване на заболеваемостта спрямо предходния период, като стойностите са достигнали 228.71 на 10 000 души.“

Щабът реши  също да не се прекратяват плановите операции, защото пациентите вече са изследвани и подготвени за интервенциите и отлагането им ги  поставят в риск и те да се разболеят.

Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания апелира гражданите да поставят защитна маска за лице в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, аптеки и дрогерии, в обекти за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни, както избягване на масови събирания и струпвания от хора в затворени помещения.

Предстои на 05 февруари 2024 г. Областният оперативен щаб към областния управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев да проведе трето заседание, на което, отчитайки последните данни, да вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пиян от Куклен уби приятел по чашка в спор за шише

49-годишният Мариян Паскалев застава пред Окръжен съд Пловдив днес за убийство с особена жестокост на свой приятел по чашка и…

Мъж от Ягодово запали 8 фирмени коли

Мъж от Ягодово, запалил 8 автомобила, от които 7 фирмени, застава пред Окръжен съд Пловдив днес. Срещу подсъдимия Г. Ш.…

Търсят изход от кризата с кадри в туризма

В петък министър Евтим Милошев призова парламента да  гласува промяна в Закона за чужденците в Република България. Браншът даде светкавично…

10-те най-нездравословни мазни храни

През последните няколко десетилетия познанията ни за мазнините в храните се промениха. През 90-те години на миналия век смятахме, че…

Пухкав кекс със сладко и кисело мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ яйца - 1 бр. захар - 1 ч.ч. олио - 3/4 ч.ч. кисело мляко - 1 ч.ч. сода бикарбонат - 1 ч.л. брашно -…

- РЕКЛАМА -