Изложба на Димитър Киров в Смолян

MyRodopi 1.3k 

На 7 юни 2024г. (петък) от 18.00ч. в зала № 7 на Художествена галерия – Смолян ще се открие изложба на големия български художник, емблематичен за пловдивската живописна школа, Димитър Киров (1935 – 2008).

Тя се организира  със специалното участие на Градска художествена галерия – Пловдив, която предоставя най-голям брой картини (26). Включени са творби от частни колекции, както и от фонда на ХГ- Смолян.

Публиката ще може да види 45 произведения от различни знакови цикли –  „Реквием“, „Родопска песен“, „Изгорелите икони“ и други картини, които представят автора в най-силната му форма.

За творческия път на Димитър Киров и негово запазено място в българското изобразително изкуство по време на откриването ще говори изкуствоведът Красимир Линков, директор на ГХГ-Пловдив.

- РЕКЛАМА -

Инициативата за изложбата е на художника Петър Пиронков, а с нея продължава установилата се традиция на сътрудничество и активно взаимодействие между двете важни културни институции.

Изложбата ще може да се разгледа до октомври 2024 г.

Димитър Киров, известен също като Ди Киро, е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул, Турция. Семейството му се установява трайно в Пловдив, където Киров завършва Френския католически колеж „Свети Августин“.

По-късно е подчертавал, че общуването с френската култура още в ученическите години изиграва водеща роля в развитието му като художник. През 1959 г. завършва монументална и декоративна живопис във ВИИИ „Н. Павлович“- София (сега Национална художествена академия), в класа на проф. Георги Богданов.

Твори в областта на живописта и монументалното изкуство. Заедно с Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона, Кольо Витковски, Христо Стефанов, Енчо Пиронков Ди Киро е от групата пловдивски художници, смятани през 60-те години на ХХ в. за творци, прекрачили решително ограниченията на тогавашното нормативно изкуство. Художественият стил на Димитър Киров се откроява и разпознава с предпочитанията му към ярките, контрастни цветове, експресията и плътността на полагане на боите.

Темите, които го вълнуват дълбоко, могат да се проследят в циклите с картини: „Орфей“, „Далеч в историята“, „Икони“, „Кръста“. Връща се отново и отново към пейзажи от трите града, останали завинаги в сърцето му – Пловдив, Истанбул и Париж. Артистът, музиката, изкуството са една перманентна тематична линия в творчеството на Ди Киро. А негова неизменна муза – балерината Русалия Кирова, житейска спътница на художника.

Маестрото е носител на Голямата награда на името на „Златю Бояджиев“. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“. През 1997 г. е удостоен с френското национално отличие „Кавалер на Ордена на почетния легион“.

Произведенията му се намират в музеи и частни колекции в България и целия свят. Умира на 23 октомври 2008 г. в София. В къщата на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев“ №15, е уредена Постоянна експозиция „Димитър Киров“ към ОИ „Старинен Пловдив“.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Петдесетница е

Днес отбелязваме Петдесетница – Рожденият ден на Христовата църква или Ден на Света троица. Един от най-великите християнски празници, утвърдил…

Вампирката Аня Тейлър-Джой е тайно…

… омъжена близо две години за най-добрия си, по думите й, приятел – музиканта Малкълм Макрей. Това се случва на…

Джун Палмър е един от най-известните голи…

… модели в Англия през 60-те години на миналия век. Родена през 1940 в Лондон, започва кариерата си като топлес…

Линдзи Уагнър освен актриса е и писател

Линдзи Уагнер е американска актриса, носителка на награда Еми през 1977 г. за телевизионния сериал „Бионична жена“. Има и две номинации за Златен…

Кейт Буш първа ползва трио „Българка“…

… в края на 80-те години на миналия век и става първата западна музикантка, интегрирала българска народна музика в песните…

- РЕКЛАМА -