Новият български патриарх е от Смолян

MyRodopi 4.2k 

Даниил Видински (52) спечели балотажа срещу Врачанския митрополит Григорий, макар да събра 13 гласа по-малко на първи тур. Това е най-младият патриарх в историята на Българската православна църква.

Даниил е известен с проруските си позиции, заявявани публично.

В публичните изказвания Видинският митрополит Даниил е изказвал позиции, които са по-близки до тези на руската православна църква, посочи по-рано днес проф. Момчил Методиев, главен редактор на сп. Християнство и култура.

За Даниил гласуваха 69 делегати от общо 138.

- РЕКЛАМА -

Григорий Врачански (54), който управляваше Църквата след кончината на патриарх Неофит и бе избран за временен наместник с пълно мнозинство на Светия Синов, събра 66 от гласовете на делегатите.

Недействителните бюлетини бяха три.

Даниил Видински е роден през през 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов.

Завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1997 г. и на 18 юли същата година е постриган за монах с името Даниил в Роженския манастир.

На 20 януари 2008 г. е ръкоположен за епископ с титлата Драговитийски и става викарий на Неврокопския митрополит Натанаил.

През 2011 г., по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, където служи до 2018 г.

След това е избран за Видински митрополит с 11 от общо 13 гласа на Светия Синод.

Изборът му бе приветстван от патриарх Неофит и от вярващите във Видинско и Монтанско, но предизвика и протести от страна на поддръжници на епископ Поликарп, които внасят над 6 500 подписа в негова подкрепа.

Даниил демонстира добри отношения с Руската православна църква.

В началото на войната е обвинен за това, че поддържа руската гледна точка, след като изпраща окръжно писмо до подчинените си свещенослужители.

В него митрополит Даниил излага опорни точки на руската страна относно конфликта, което предизвика широк обществен отзвук и критики.

В писмото той посочва още, че демонизирайки Русия и оправдавайки Украйна, попадаме в капана на лъжата и лукавството.

МАСКВА, МАСКВА – ГАВАРИТЬ ДАНИИЛ…

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

„Родопи“ се побратими с Барчелона Поцо ди Гото

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на италианската община Барчелона Поцо ди Гото адв.…

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

- РЕКЛАМА -