Областният на Смолян на среща за летище Пловдив

MyRodopi 2k 

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев бе домакин на среща, целяща да подпомогне разширяването на Фонда за развитие на летище Пловдив. Тя е продължение на подкрепата от страна на държавата, която областният управител гарантира при посрещането на първия полет от Манчестър на 16 декември 2023г.

На срещата бе представена управленската концепция на Съвета на директорите на летището и вижданията им за развитието му.

“За последната година имаме 230 хиляди пътници и работим в посока те да нарастват”, заяви председателят на Съвета Дойчин Ангелов.

„За постигане на тази цел обаче е необходимо съдействие и подкрепа от страна на всички общини в Южен централен район. Летището играе ключова роля за  развитието на индустрията и туризма в целия район“, допълни той.

- РЕКЛАМА -

Д-р инж. Илия Зюмбилев акцентира на важността на летището за привличане на нови инвеститори и сподели, че е обсъдил възможностите за възобновяване на полетите от летище „Пловдив“ до Милано с Н. Пр. Джузепина Дзара извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в Република България, която е готова да окаже съдействие при преговорите.

„До момента сме провели преговори с 30 авиокомпании и могат да бъдат разкрити 6 дестинации за една година“, каза Дойчин Ангелов.

Изпълнителният директор на летището Красимир Пешев обясни, че летище Пловдив има капацитет да обработи 1 млн. пътници за година, но за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите, затова той се надява членовете на Фонда да се увеличат.

„Рекламата на общините и юридическите лица, които членуват във фонда ще достигне до най-малко 20 % от над 1 млрд. човека, който посещават сайта на Ryanair годишно“, допълни той.

За да изразят подкрепата си на срещата присъстваха областните управители на област Смолян Захари Сираков и на област Пазарджик Валентина Кайтазова. Те се включиха активно в дискусията с представителите на летището и на голяма част от общините от Южен централен район.

Обсъдиха се възможностите за политическа, обществена и финансова подкрепа за Фонда.

Областните управители споделиха, че ще изявят волята си за съдействие чрез Областните съвети за развитие, на които ще бъде разгледан въпроса за стратегическото значение на летище Пловдив и неговото функциониране.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -