Отказват на мюфтийството стадиона в Кърджали

MyRodopi 1.3k 

Апелативен съд – Пловдив потвърди решение на Окръжен съд – Кърджали, с което се отказва на Мюсюлманско изповедание – София връщане собствеността на части от недвижим имот, в който понастоящем попадат трибуните на стадиона в града.

Апелативните съдии приемат, че ищецът не е доказал идентичност на искания от него имот със съществувалия преди отчуждаването му през 1950 г. имот, който тогава е бил собственост на Кърджалийска мюсюлманска вероизповедна община.

С Тълкувателно решение №1 от 17.05.1995 г. по тълк.дело №3/1994г. на ВКС е прието, че не се възстановява правото на собственост по отношение на отчужден незастроен имот, който след одържавяването му е застроен, освен върху останалата незастроена част, ако тя може да се обособи като самостоятелен обект на собственост.

Когато след промяната на предназначението му върху отчуждения имот обаче са осъществени благоустройствени мероприятия, неговото предназначение е дотолкова съществено променено фактически, че той вече не съществува реално до размерите, в които е отчужден.

- РЕКЛАМА -

Предвид обстоятелството, че на терен  по Подробния устройствен план на гр. Кърджали, отреден за „Летен театър“ с площ 7 450 кв.м., е изградена спортна площадка с трибуни, който обект се използва и за културни цели и функционира и като летен театър, то мероприятието, за което е отреден се явява реализирано.

С влизане в сила на 01.06.1996 г. на Закона за общинската собственост, с който е определен режимът на обектите – общинска собственост, процесният поземлен имот е със статут на публична общинска собственост.

Горното води до извод за неоснователност на предявения иск, поради което същият подлежи на отхвърляне.

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Храбрино, втора вилна зона

Да попитам живущите в нашата вилна зона в Храбрино, според Вас този знак отразява ли правилно пътната обстановка с оглед…

Табелки с „вълшебни фрази“ и къщи за книги кацнаха в Куклен

По случай 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската…

Тейлър Суифт пее в църква

Именно църковни служби с музика на известната американска певица водят младите в църквата в Хайделберг. Миксът от музика на живо,…

Ариел Уинтър харесва пухкавите си…

…  форми и не вижда нищо лошо да публикува в Инстаграм снимки на фигурата си, но най-вече на дупето си.…

Епистоларен кеч в групата „Граждани от с. Първенец“

Епистоларен кеч в мрежата между кметицата на село Първенец Ренета Плевнелиева и кмета на община "Родопи" Павел Михайлов се разигра…

- РЕКЛАМА -