Пангаловата къща застрашена от срутване

MyRodopi 1.9k 

Смолян може безвъзвратно да загуби един от своите символи – Пангаловата къща, алармира инициативен комитет от кв. „Райково“ в града. От там настояват държавни и общински институции да помогнат за спешна реставрация на рушащата се сграда, считана за най-добрия образец на родопската архитектура.

Към петициите на жители на Смолян за спасяване на обявената за паметник на културата къща се присъедини и арх. Живко Железов, който е изпратил писмо до президентството, търсейки съдействие за възстановяване на архитектурната ценност.

Пангаловата къща е най-добрият образец на родопската архитектура като естетика, размери и цялостно въздействие, заяви арх. Мария Чапкънова-Люнчева. Според нея това е знакова сграда за Смолян и за Родопите и неслучайно е оценена като паметник на културата с архитектурно и художествено значение. Сградата е построена през 1860 г., като с размерите си и пищната си архитектура е била сред най-големите къщи за времето си, с над 850 кв. м разгърната площ, допълни арх. Люнчева.

Разрухата на архитектурния паметник е свързана с периода, след като е реституиран. Множеството наследници не влагат средства за ремонт, реставрация и стопанисване на имота. Последната инвестиция в опазването на сградата е направена от държавата през 90-те години на миналия век, изпълнявайки проект за реставрация и укрепване на конструкцията.

- РЕКЛАМА -

Можем да спрем разрухата, ако има гражданско общество, смята актьорът Никола Пашов от инициативния комитет. Според него емблематичната за Родопите сграда може да бъде възстановена, ако се намеси Община Смолян.

От инициативния комитет уточняват, че наследници от Пангаловия род имат готовност да дарят на Общината своите дялове от имота, но общинари са отхвърлили това предложение. Заместник-кметът на Смолян Мариана Цекова посочи, че официално писмо за даряване на дялове от Пангаловата къща не е постъпвало, а един от наследниците е водил разговори с идеята да предостави своята част от имота.

Според арх. Люнчева трябва да се предприемат спешни стъпки за спасяване на сградата, тъй като част от собствениците са готови да дарят около 30% от дяловете.

Представители на инициативния комитет посочват, че арх. Живко Железов е изпратил до президентството писмо с настояване за съдействие и съпричастност към каузата за възкресяване на „най-емблематичната сграда в Смолян от Възраждането на България – Пангаловата къща“. Авторът е получил писмо в отговор, че са потърсени становища от министъра на културата и кмета на Смолян по казуса с Пангаловата къща.

От инициативния комитет в смолянския кв. „Райково“ настояват местната администрация да се ангажира в търсенето на решение за възстановяване на Пангаловата къща.

Етикети:
Източник:БНР
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Доли Партън мечтае за Рожен

Доли Партън (1946) – най-голямата певица в историята на кънтрито, със 7 Грами, 10 награди на Асоциацията на американското кънтри,…

Соколите от Марково клъвнаха Асеновец

Сокол (Марково) клъвна гостуващия тим на Асеновец 3:2 в голово зрелище. Мачът бе от 31-ия кръг на Югоизточна трета лига,…

Наградиха 4 от „Аякс“ в Куклен

Кметът на община Куклен връчи грамоти на ученици от СУ “Отец Паисий” за високи спортни постижения през март 2024г. Четирима…

ВиК в Куклен: Не поливайте с питейна вода

„ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ЕООД – Пловдив, предупреждава жителите на община Куклен, че във връзка с настъпване на летния сезон, очертаващото…

Загубена дебитна карта с пин в Кричим

Гергана Тодорова съобщава, че е намерена загубена дебитна карта в аптека Марешки в Кричим. Картата е на името на Надка…

- РЕКЛАМА -