Шейхове от Дубай искат да стрелят по глухари

MyRodopi 1.3k 

Запитвания за лов на глухари в Държавното ловно стопанство „Извора“ край Девин постъпват от шейхове от Дубай напоследък, заяви за БТА инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян.

От ЮЦДП предвиждат да възстановят фермата за изкуствено развъждане на глухари в „Извора“. Интересът към лов на тези птици през последните години е засилен, получават се запитвания от ловци от различни европейски страни, а напоследък дори от Дубай.

Популацията от глухари в Родопите е около 80% от тези пернати в страната. Това е най-южната популация на глухари в Европа, уточниха от ЮЦДП. С подновяването на фермата за изкуствено развъждане ще се увеличи и стабилизира тяхното разпространение. Глухарите са труден за развъждане вид, като наблюденията сочат, че при надморска височина под 1500 м популацията е в упадък, според експерти от предприятието. След възстановяване на фермата в „Извора“, от ЮЦДП обмислят възможност да се предоставят екземпляри от пернатия дивеч за Стара планина, където глухарите са изцяло изчезнали.

Експерти от ЮЦДП ще взаимстват опита на свои полски колеги. Представители на предприятието са посетили полска ферма за изкуствено развъждане на глухари. Работата в полската ферма обхваща дейности по излюпване на малките, отглеждането им до възрастни птици, грижите за тях, ветеринарномедицинските мерки и други дейности по изкуственото развъждане, посочиха още от ЮЦДП.

- РЕКЛАМА -

Разрешени за отстрел са само мъжките глухари. Възможностите за лов в „Извора“ се популяризират все повече с представянето на стопанството на специализирани ловни изложения.

Етикети:
Източник:БТА
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Случва се…

Интересно влиза ли в застраховката, застрахователно събитие с щета в резултат от  среща със слон?!?

Из записки от българската Промяна…

Кирил Петков: Значи отиваш при Корнелия и и казваш, че колите, пътищата са твои, тя там… Ние знаем. Асен Василев:…

Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община…

Само 2% от учителите дават свобода на избор

Едва 2% от българските учители уверено дават избори на учениците си в класната стая и възможност да управляват собственото си…

Джипът на НСО с К. Петков се е движил със 160 км/ч при катастрофата

"Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково не е имал добра видимост заради пътни…

- РЕКЛАМА -