Набират дарения за паметник на строителя на Пампорово

MyRodopi 1.7k 

Инициативен комитет набира средства за паметник на строителя на Пампорово – арх. Петър Петров.

Монументът ще бъде поставен в Смолян.

Ето какво съобщава един от инициаторите Ангел Николов:

Арх. Петров е родом от с. Пещера. Няколко години след завършване на висшето си образование е привлечен на работа в Окръжния народен съвет в Смолян след образуване на окръг Смолян през 1959 година. На това място работи до пенсионирането си като главен архитект на окръга и заместник-председател на Окръжния съвет по строителството. Основните му ангажименти са били свързани с ръководството и организацията на проектиране на строежи, одобряване на проектите, осигуряване на финансирането им и организиране на изпълнението на строителството.

- РЕКЛАМА -

Петър Петров има основни заслуги за утвърждаване на к. к. Пампорово като планински курорт и ски център. Под негово ръководство са осъществени проектирането и строителството на всички ски писти, лифтове, ТВ кула „Снежанка“, хотелите, построени преди промените.

Арх. Петър Петров е един от Създателите на Съюза на архитектите в България, дружеството на САБ-Смолян и негов дългогодишен председател. Създател е и на туристическо дружество „Карлък“-Смолян и деятел на БТС, член е на ръководството на Българската федерация по ски, самият той е бил активен скиор и учредител на ски-купа „Родопа“.

През 1986г., след номинирането на шестима архитекти от Смолян за лауреати на „Димитровска награда“ за архитектура, арх. Петров е номиниран за „Заслужил архитект“ от Съюза на архитектите в България.

Неправителствената организация – „Сдружение ИИПСК в памет на арх. Петър Петров в Смолян “ е регистрирана в Агенцията по вписвания с ЕИК 207635335 със седалище и адрес на управление: гр. Смолян, бул. “България“ №61. Настоящата инициатива няма никакъв политически замисъл и оттенък, цели реализирането на чисто професионално начинание от строителната гилдия в съответствие с инициативите на арх. Петър Петров.

С Решение №1283 от заседание, състояло се на 29.06.2023г., от Общински съвет – Смолян е определено и одобрено мястото за поставяне на композицията.

Сдружението съвместно с Община Смолян предвижда да се обяви конкурс за скулптурно и архитектурно решение на задачата, съгласно планово задание.

Всеки, който има възможност и желание, може да се включи в тази инициатива чрез дарителски вноски на банкова сметка: BG85FINV91501217739506 в BGN и банков код FINVBGSF в „Първа инвестиционна банка“ АД.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пиян от Куклен уби приятел по чашка в спор за шише

49-годишният Мариян Паскалев застава пред Окръжен съд Пловдив днес за убийство с особена жестокост на свой приятел по чашка и…

Мъж от Ягодово запали 8 фирмени коли

Мъж от Ягодово, запалил 8 автомобила, от които 7 фирмени, застава пред Окръжен съд Пловдив днес. Срещу подсъдимия Г. Ш.…

Търсят изход от кризата с кадри в туризма

В петък министър Евтим Милошев призова парламента да  гласува промяна в Закона за чужденците в Република България. Браншът даде светкавично…

10-те най-нездравословни мазни храни

През последните няколко десетилетия познанията ни за мазнините в храните се промениха. През 90-те години на миналия век смятахме, че…

Пухкав кекс със сладко и кисело мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ яйца - 1 бр. захар - 1 ч.ч. олио - 3/4 ч.ч. кисело мляко - 1 ч.ч. сода бикарбонат - 1 ч.л. брашно -…

- РЕКЛАМА -